Få styr på dine rester

uge 4 Det vil jeg SÅ gerne!

De kan saftsuseme fryses rå!
Så ved jeg det 🤓 Og nu ved du det også 🤓🤓 Måske vidste du det i forvejen? Bare ind i fryseren med dem, kan holde sig i op til et år.

Jeg havde de vildeste planer om, at jeg skulle rydde op i køleskab OG fryser i uge 4! For derefter at kunne danne mig overblik over al vores mad og med god samvittighed planlægge vores fremtidige mad planer.
Jeg må erkende, at mit projekt kræver tid! Tid som er svær at finde i løbet af en hverdagsuge. Jeg er ramt af manglende overskud, mange planer, sygdom! Og pligter – masser af pligter. Og mens jeg sidder her og skriver, slår det mig, at jeg skal da også have styr på vores kolonialvarer og brødkassen… Vi smider tit brød ud, fordi vi glemmer, at det ligger i brødkassen! Det er da dumt 🙄

Det er jo lige præcis fordi jeg ikke har overskud i denne uge (4), at jeg vil skabe en rutine, der virker for mig. En rutine, der hjælper mig til at få styr på alt det med maden uden de store armbevægelser.

Som tidligere skrevet, så synes jeg, det er svært at planlægge en klimavenlig madplan på en simpel måde. Jeg har dog gået og tænkt lidt og tror, jeg er kommet frem til en måde, der vil kunne virke for mig.

MANDAG:
Rester

TIRSDAG:
Noget med ris eller pasta • kødfri

ONSDAG:
Suppe, risotto eller grød dag • kan være kødfri

TORSDAG:
Rester

FREDAG:
Fredagsfastfood, fordi vi aldrig rigtig gider lave mad, når vi er trætte oven på en arbejdsuge. Fokus på sund fastfood, men nogen gange må vi gerne springe over, så livet ikke bliver for surt 😉

LØRDAG:
Noget med bønner eller linser – kødfri

SØNDAG:
Noget med kartofler

Alle dage bliver maden planlagt med udgangspunkt i sæsonens grønsager og jeg har taget højde for alle vores fritidsaktiviteter, så restedagene ligger strategisk smart i forhold til hvor meget tid, vi har til at lave mad.

Hvordan vil jeg sørge for at undgå madspild?

Jeg har indført en “spis mig først” hylde i køleskabet og en “madplans-skuffe” i fryseren. Jeg har skam også en “bagekasse” i kolonialskuffen, så jeg får brugt sesamfrø, hørfrø, grovvalsede havregryn (fejlkøb to gange 🙃 flot!), forskellig slags mel, solsikkekerner og den slags.

Før jeg gik i gang med at rydde op i fryseren 😱
Efter oprydning 🤩 Er mega tilfreds 😇
Før oprydning – totalt uoverskueligt 🙄
Efter oprydning 🤩 Har nu overblik, men er ikke sikker på det holder! Håber mit system kan overføres til resten af familien 🤞🏻
De her sager gemte sig inderst i køleskabet og jeg tør simpelt hen ikke æde dem! Salaten er brun og besk (og slet ikke i sæson), pestoen er muggen, det mørke ved jeg ik hvad er og mangochutneyen lugter grumt 🤢

Jeg kan mærke, at jeg undervejs i den her periode med fokus på vores kost er blevet mere sikker i, hvad jeg vil lægge mest vægt på. For mig handler det helt klart mest om at undgå madspild. Hvis jeg skal have alt for meget fokus på om det er uden kød og sæsonbetinget, så bliver jeg helt forpustet! Nærmest stresset. Og det er ikke meningen med mit projekt. Jeg har vist læst et sted, hørt eller set i fjernsynet, at der hvor man rykker mest i en klimavenlig retning, er hvis man undgår madspild. Jeg får også helt ondt i maven over, hvor meget mad, der rent faktisk bliver smidt ud i Danmark. 260.000 ton pr. år. Så vil jeg hellere få ondt i maven af at spise for meget…
Du kan læse mere om madspild her.

Manglende overblik når jeg skal købe ind

Når jeg skriver, at jeg kan blive helt stresset af at lave mad planer, så er det simpelt hen fordi, jeg ved, at jeg burde forholde mig til om maden/varen er:
Danskproduceret og dermed har udledt mindre co2 (eller er det nogen gange bedre at varerne er produceret i udlandet, da forholdene er bedre til det og opvejer udledningen af co2 ved transport?)
Økologisk (og er det nu usprøjtet eller skal jeg købe biodynamisk?)
Sæsonvare (men er den fra udlandet og er skyld i masser af udledt co2?)
Klimabelastende fx ved produktionen af kød og de ressourcer, der bruges hertil eller
Plantemælk versus komælk (er det mere klimabelastende at producere plantemælk fremfor komælk eller omvendt?)

Og mon ikke der er mere…
Det ville sgu være nemmere, hvis vi selv dyrkede vores mad!

Ej hvor ville jeg ønske, at det var lettere at gennemskue!

Det der motiverer mig

Lige nu er der ikke ret meget, der motiverer mig.
Men jeg “kører” på stædighed og håbet om, at ændre bare en lille smule, på trods af, at jeg føler mig som en lillebitte nål i en høstak. En tosse, der pænt meget svømmer mod strømmen OG op af bakke (kan man det?)
Lige nu tænker jeg:
Hvad nytter det, at jeg gør noget hos os? Hvilken forskel gør det i det store hele!?

Næste uges nye vane:
Undgå fejl i affaldssortering
Jeg sorterer noget, men ikke alt. Derfor er det en god vane, at tage fat på 💚

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security