Tjek dit hjem for el syndere

Jeg tænker jo kun på el, når jeg skal aflæse el-måleren!
Og nu med fjernaflæsning, så kan det hele jo køre for fulde drøn herhjemme, uden at jeg aner, hvad der foregår…

12 gange! – det er alligevel en sjat!

I november 2019 fik jeg en mail fra vores elselskab med overskriften: “Ved du, hvilken dag du har brugt mest strøm? Holder du øje med dit elforbrug? Så er det lettere at spare på strømmen.”
Mig: “Øh nej! Og nej!”
Og så tænkte jeg, at jeg på et eller andet tidspunkt måtte se at få bedre styr på det med el’en.

Særligt billedet på “12 gange opvasker” gjorde en forskel for mig! Men skal jeg være helt ærlig, så synes jeg, det er gabende kedeligt, at skulle sætte mig ind i hvordan det hele hænger sammen med forbrug af el. Derfor forblev mailen bare i min indbakke, som en reminder, jeg nok aldrig ville have fået gjort noget ved.

Nu bliver jeg så selvvalgt “tvunget” ud i at lære noget mere om, hvordan det er strikket sammen med det el der.
Efter at have læst mig lidt frem til hvad man faktisk betaler for udover selve el’en, hvor mange el-selskaber man kan vælge i mellem, hvad kWh egentlig betyder, hvor de store el-syndere gemmer sig, at du rent faktisk kan have et smart-forbrug af el, så det belaster miljøet mindre og hvad du selv lavpraktisk kan gøre, for at bruge mindre el, så er det næsten blevet spændende 🤓
Hvis du vil læse mere uddybende så kan du finde det meste om el her.

Der hvor jeg rykker som det første er på brug af tørretumbler og ændring af tidspunkt for tøjvask. Indtil nu har jeg vasket tøj i weekenden – med to børn og sport, så kommer vi snildt op på 4-5 omgange tøjvask og hvis sengetøjet skal skiftes, hvilket vi gør hver 14. dag, ja så laver vi ikke andet end at vaske tøj i den weekend!
Men jeg kan spare penge og energi ved at vaske på bestemte tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst – samtidig med at jeg er miljøvenlig 😜

Med timer på vaskemaskine. Billig el mellem kl. 14-17 og efter kl. 21. Vi skal helt klart vaske tøj på 30 grader kl. 14 dagligt og så kan jeg jo glæde mig til at komme hjem fra job og hænge vasketøj op.

Jeg vasker med sæbebær og har droppet tørretumbleren 😇
Når jeg kommer mig over dovenskab, så kommer tøjet ud og hænge i stedet 🥳

Udover at droppe tørretumbler kan jeg (og du kan også):

 • Huske at slukke apparater (helt), der står på standby.
  Det er jeg desværre virkelig dårlig til, men gør hvad jeg kan, for at huske det…
 • Vaske vores tøj ved en lavere temperatur – 30 grader vil som oftest være tilstrækkeligt til dit almindelige tøj. Og fylde vaskemaskinen helt op.
  Jeg har længe vasket alt mit og ungernes tøj på 30 grader. Karklude, viskestykker, håndklæder og sengetøj får en tur på 60 grader pga. hygiejnen. Og yes jeg propper maskinen max.
 • Udnytte for- og eftervarmen i vores ovn ved at stille maden i ovnen, når jeg tænder den og slukke for den, lidt før maden er færdig.
  Tjek det gør jeg, når det kan lade sig gøre. Kommer jo an på, hvad man skal kokkerere 🍪
 • Skrue op for temperaturen i både køleskab og fryser.
  Tjek – 18 grader i fryser.
  Køleskabet har vi stående på 4 grader, men må prøve for en periode at skrue en grad op – vi kan sænke vores forbrug med 5 % for hver grad vi skruer op…
 • Slukke for lyset, når jeg går ud af et rum – altid.
  Min far er udlært elektriker – jeg tror nok jeg husker at slukke lyset, når jeg går ud af et rum. Jeg husker at slukke lyset for alle – både hjemme og på job.
 • Derudover kan jeg med fordel bruge LED-pærer i stedet for halogenpærer.
  Jeg er født af en elektriker… Vi har LED-pærer overalt 😇

Jeg skal helt sikkert nørde el det næste stykke tid. Vi har det sidste halve år i gennemsnit brugt 17 kWh pr. dag, hvilket man må sige ligger i den høje ende, når en familie på 4 i gennemsnit bruger 9-17 kWh pr. døgn!

Den største energibesparelse i et elopvarmet hus opnås ved efterisolering…

Hen over sommeren fik vi lagt nyt tag på vores hus og i den forbindelse fik vi også efterisoleret, men da vi har fjernvarme, har det jo som sådan ikke haft betydning for vores el-regning.
Det har til gengæld halveret vores forbrug af varme og kan i den grad mærkes – særligt om vinteren.
Vi kommer bestemt ikke til at savne at stå op og sidde med fire tæpper på hver og nærmest kunne se vores ånde, mens vi spiste morgenmad frossen 🥶

Status på hele mit vanvittige projekt

Jeg startede ud med en ambition om, at indføre 52 nye vaner i løbet af dette år 2020. Jeg har for længst opgivet at indføre en ny vane hver uge.
Jeg er optimist dog og på trods af et par uger eller tre, hvor jeg har tænkt – hvad fanden nytter det, så klør jeg på.
Min familie er heldigvis ikke ved at kaste op over mine klimavenlige krav. De synes bare vi skal spise mere på McDonalds end jeg synes…

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security