Undgå fejl i affaldssortering

Uge 5 Så skal der eddermame sorteres!

Status er, at jeg er pænt meget bagefter med mit projekt om at indføre en ny klimavenlig vane for hver uge i 2020. Jeg er simpelt hen for presset i hverdagen til, at jeg orker at tage stilling til, hvordan jeg skal ændre på vores rutiner. Det gør at jeg bliver voldsomt irriteret over, at jeg ikke bare kan drøne derudaf med mit projekt og fordybe mig i artikler, dokumentarer, nyheder og hvad der ellers kan gøre mig klogere på alt det, der rør sig på klimafronten.

Sporadisk får jeg idéer til, hvad vi kan gøre herhjemme for at bidrage til klimakampen. Jeg mangler det store forkromede overblik over, hvad der er bedst at gøre – særligt lige nu i forhold til at sortere vores affald! Jeg har en fornemmelse af, at der er en del regler omkring affaldssortering, som jeg overhovedet ikke kender til og jeg ender ofte med at smide noget til restaffald, fordi jeg ikke ved, hvad jeg ellers skal gøre med det?

Denne uges nye vane er noget vi, sådan halvt, gør i forvejen.
Vi sorterer glas, elektronik, papir, pap, batterier og kompost.
I løbet af foråret skal vi, i denne kommune, have indført affaldssortering – derfor vores have skal installeres med de hersens lækre affaldsspande slash containere til glas, metal, pap/papir, plastik og restaffald; så det bliver nemmere for os at komme af med det, vi sorterer. Det glæder mig faktisk. Særligt fordi vi pt ikke gør noget særligt for at sortere plastik fra restaffald. På det område har jeg virkelig dårlig samvittighed!

Apropos plastik, så er jeg forvirret!
Hvor mange slags plastik findes der lige!!! Skal det vaskes? Skal det sorteres i farver/typer? Og nytter det overhovedet noget, at sortere plastik fra restaffald, hvis vi ikke har anlæg, der kan sortere de forskellige typer plastik? Har vi sådan nogle anlæg? Jeg ved det ik!
Jeg blev lidt klogere ved at læse om, hvor vigtigt det er, at man sorterer plastik her, og vil nu gerne opfordre alle til at sortere deres plastikaffald om man har affaldssortering i kommunen eller ej – det skal selvfølgelig være overkommeligt, man skal ikke gå ned på dårlig samvittighed, fordi man ikke magter at gøre noget lige nu.

Vores sorteringsrutiner hos os lige nu

Vi sorterer glas og papir i hver deres kurv og afleverer det i nærmeste containere.
Pap, batterier og elektronik kører vi på genbrugspladsen.
Vi fodrer dagligt vores kompostorme med grønt køkkenaffald og haveaffald.

Hvad med det vi IKKE sorterer?

Af alt det plastik vi slæber ind i vores hjem i form af emballage, gemmer jeg de poser, der kan genbruges. Det kan være poser fra brød, gulerødder, bleer, toiletpapir og andet lignende. Jeg bruger dem fx til at holde ekstra tæt om en bøtte mad eller en drikkedunk. Jeg har indtil nu også haft brugt dem til skraldeposer hvilket jeg fremover ikke vil gøre, da det ikke er godt at sende plast til forbrænding pga. CO2 udledningen. Men hvad er så egentlig muligt at bruge som affaldsposer, der er mere miljøvenlige og hvilke parametre skal man vurdere det ud fra? Læste her (plastposer er mest miljøvenlige) og blev endnu mere forvirret og temmelig rådvild. Læste så her (brug hvad du har i forvejen) og fik bekræftet, at det er godt at genbruge det man har, helst så meget som muligt. Men er stadig i tvivl med hensyn til affaldsposer?! Læste her (bioplast affaldsposer er mest miljøvenlige) og blev glad, særligt da jeg læste afsnittet “Løsning på vej”, hvor man arbejder på at producere bioplastposer bæredygtigt 🤩

Gavepapir må jo ikke komme i papirgenbrugscontaineren, så det gemmer jeg og bruger igen til det ikke kan mere. Når det er fuldstændig helt og aldeles færdigt laver min datter og jeg konfetti ud af det, så vi ikke skal købe det knald til nytår!
Fremadrettet har jeg en plan om at sy gaveposer og helt undgå at købe gavepapir. Pt. bruger vi gavepapir vi har fået fra andre, samt aviser o.lign. til at pakke ind i. For os er det det, der er inden i gaven, der er vigtigst.

Noget pap emballage bruger jeg til kreative projekter. Jeg kan godt lide, når materialer kan bruges mere end en gang og samtidig kan give en besparelse 🤑 også selvom den er minimal.

Tøj der bare ikke kan mere, fordi det er for slidt, for plettet eller for svedlugtende, syr jeg om. Det kan blive til stofservietter, vaskeklude, bamser, bolde, risposer eller simpelt hen nyt tøj. Resterne bliver brugt som fyld i et eller andet hjemmelavet som fx denne her fætter
Det tøj, der ikke er helt done, sælger jeg videre på Reshopper eller jeg sender det til genbrug.

Muligvis er der noget jeg har glemt at have fokus på! Det finder jeg forhåbentlig ud af hen af vejen.
Lige nu er jeg bare vældig motiveret for at affaldssortere og være et godt eksempel for mine børn, vise dem, at de kan gøre en forskel og at der er mere miljøvenlige løsninger på vej. Og målet for os må være at undgå alt det plastik, vi kan undgå.

Derfor næste klimavenlige vane er meget relevant
Drop plastikposer og plastikdunke.
Men uuuuuh den bliver også udfordrende!!!

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security